lunes, 16 de octubre de 2017


TEMA 1 .  L’ÉSSER HUMÀ: LA NOSTRA ESPÈCIE

INTRODUCCIÓ

En el primer tema de l’assignatura de Biologia i Geologia, hem estudiat la teoria cel·lular, els components i els tipus de cèl·lules, els diferents nivells d’organització, els teixits cel·lulars, els òrgans, les funcions vitals, la salut i les malalties.

1r concepte. Els nivells d’organització 

La primera idea clau d'aquest tema són els nivells d'organització. Es tracta de com la matèria s'organitza de forma que a cada nivell la complexitat de les estructures formades és major. El nivell més senzill són els àtoms, els qual es poden combinar formant molècules, o bé macromolècules quan aquestes són molt grans. Les molècules es combinen donant lloc a les estructures cel·lulars anomenades orgànuls, i aquestes conformen les cèl·lules. Cèl·lules del mateix tipus es poden associar per formar teixits i aquests s'agrupen per formar òrgans, els quals poden dur a terme una funció més complexa. Els òrgans al seu torn s'associen en sistemes i aparells i el conjunt d'aquests forma l'organisme.


2n concepte.  La teoría cel·lular

La segona idea del tema és la teoria cel·lular. Parla de l’origen dels éssers vius, la cèl·lula.
Així doncs, la cèl·lula és l’unitat més petita i  bàsica de la vida. Nosaltres, els éssers vius, estem formats per cèl·lules. Aquestes s’originen d’altres cèl·lules predecerosses, i duen a terme les tres funcions vitals: la nutrició, relació i reproducció. Són tant menudes que només es poden veure en microscopi.  




3r concepte. Els teixits

Els teixits són un conjunt de cèl·lules que fan una mateixa funció. N’hi ha de diferents tipus:
El teixit epiteal és aquell que està format per cèl·lules adherides per formar capes de cèl·lules. Un altre teixit és el connectiu, el qual està envoltat de substàncies intercel·lulars. Després hi ha el teixit muscular, que està format per fibres musculars,  i finalment el teixit nerviós, en el qual hi actuen les neurones i les cèl·lules de la glia.  





4t concepte. Les funcions vitals

L’últim però no menys important concepte són les funcions vitals: Nutrició, relació i reproducció. Sense elles la nostra existència no seria possible.

  • La nutrició és l’intercanvi constant d’energia entre el nostre organisme i l’exterior. Ens permet la subsistència i un bon funcionamient del nostre organisme.
  • La relació consisteix en l’elaboració de respostes de la informació que hem rebut, que assegurin la supervivècia de l’organisme.
  • La reprodució és una característica substencial en els éssers vius, que ens permet procrear l’espècie humana.


Pregunta final:

“Com és que si totes les cèl·lules del nostre organisme tenen la mateixa informació genètica puguin haver cèl·lules tan diferents com una neurona,  una cèl·lula muscular, una cèl·lula glandular o una cèl·lula òssia?"

Perquè el nostre organisme és pluricel·lular ( té més d’una cèl·lula), i per tant, de diferents tipus. És cert que totes tenen el mateix origen i la mateixa informació genetica ( ADN) però totes les cel·lules  s’especialitzen, formant així, els diferents tipus (neurona, cèl·lula òssia, muscular, glandular...) 







   


No hay comentarios:

Publicar un comentario