jueves, 14 de diciembre de 2017

Tema 2: La nutrició.

Tema 2: Nutrició l. El sistema digestiu


En aquesta unitat de Biologia, hem treballat un tema molt important per a la salut de les personesa i els éssers humans: l’alimentació.
Així doncs, hem comentat nombrosos aspectes, com per exemple: la piràmide alimentària, l’equilibri calòric, trastors alimentaris, el procés de digestió... Tots ells, però, des d’una vesant científica. Hem elaborat diversos Ppt sobre aquests temes, i hem arribat a la conclusió de que l’alimentació és un factor summament important per a la nostra salut, física i mental. Tot seguit us ho explicarem! 


1r concepe: La digestió i l’absorció:

DIGESTIÓ: En la digestió l’aliment arriba a la boca, quan està allà és tritura per després poder baixar per la faringe. Posteriorment es produeix una acció mecànica i química a l'estómac.
ABSORCIÓ: És el moviment que hi ha des del sistema digestiu fins als capil·lars del sistema circulatori. Hi intervé un procés anomenat osmosi de transport actiu. L’intestí gros absorbeix els minerals. 










2n concepte: La diabetis

La diabetis és un síndrome de metabolisme alterat, produït generalment per una combinació de causes hereditària i ambientals, que consisteixen en un nivell de glucosa a la sang normalment més  elevat del normal. Hi ha diversos tipus de diavetis: tipo 1 i tipo 2. La gent diabètica ho té molt complicat a la hora de menjar. Ha d’anar molt en compte amb el que menja i quan, ja que de no ser així, pot posar la seva salut en perill. Així doncs, abans de cada àpat ha de punxar-se una quantita determinada pel metge d’insulina ( una hormona que té efectes importants en el metabolisme) i menjar una quantita, també determinada pel metge, de sucres. Cada poc temps han d’anar al metge per a fer revisions i comprovar que tot va bé i és correcte. Moltes vegades, quan no segueixen la dieta establerta ( alimentària i física) es poden arribar a marejar o fins i tot a perdre el coneixement greument. És per això, que la vida d’un diabètic és complicada, ja que no pot seguir una alimentació normal com la resta de gent. És una enfermetat crònica i, de moment, no s’ha trobat solució ni cura. 











3r concepe: Les càries

LES CÀRIES
És el resultat  d’una malaltia infecciosa que afecta als teixits de les dents. Si no ens cuidem les dents podem arribar a tenir càries, hi ha un dolor molt fort. Hi ha diferents tractaments per a que la dent torni a estar correcte. Alguns fan canviar el tipus de dieta, com per exemple, no menjar tant de dolç. Altres requereixen una higiène dental més acurada, mentra que quan la dent està molt greu, hi ha d’intervenir un especialista i treure-la.   



4t concepte: Debat 

El nostre païs cada vegada consumeix més menjar hipercalòric i insaludable, i això no pot ser. Han augmentat els casos d’obesitat, i no volem que passi el mateix amb la diabetis. Està comprovat per nosmbroses estadístiques, que cada cop la gent compra més vegudes energètiques i ensucrades, que en abús, poden arribar a ser molt dolentes per la salut. 
Per tal d’evitar tot plegat, hem arribat a la conclusió, de que la millor solució seria elevar els impostos de les vegudes ensucrades. D’aquesta manera, amb l’augment de preu, la gent no en consumirà tant, i si ho fa, ho farà de manera esporàdica i sense abusar-ne. 




Pregunta final: 

Argumenta per què les persones amb celiaquia poden tenir dèficits nutricionals si la seva dieta inclou gluten.

Si un celíac consumeix productes amb gluten (una proteïna del blat), pot arribar a tenir greus problemes relacionats amb la salut. El fet de consumir tal proteïna que el cos no és capaç de digerir, fa que el seu intestí prim sigui danyat greument, i a la vegada impedeix que l’organisme digereixi correctament, i fa que absorveixi malament els aliments.


Mapa conceptual:



No hay comentarios:

Publicar un comentario